Infofyto

Betrouwbare informatie

over planten en kruiden voor de gezondheid

Of zoek op alfabet: A-Z Planten   A-Z Klachten

 

© Manojk

Betrouwbare informatie over kruiden voor de gezondheid

Betrouwbare informatie over planten en kruiden voor de gezondheid vind je op Infofyto. Fytotherapie of geneeskrachtige planten en kruiden hebben voordelen ten opzichte van synthetische medicijnen. Minder bijwerkingen bijvoorbeeld. Er zijn dan ook allerlei natuurlijke middelen verkrijgbaar, voor evenzovele klachten. Maar hoe weet je nu of je een werkzaam product te pakken hebt? Er is veel informatie beschikbaar, maar deze informatie is niet altijd betrouwbaar. Vaak zitten er commerciële belangen achter.

Infofyto wil betrouwbare informatie over kruiden voor de gezondheid beschikbaar stellen. Informatie die gebaseerd is op wetenschap (kijk hier voor de bronnen die Infofyto raadpleegt). Zodat je weet dat het kruidenmiddel dat je gebruikt past bij de klachten die je hebt. Zodat je weet wat de risico’s en eventuele bijwerkingen van een kruid kunnen zijn. Zodat je weet wat de juiste dosering is. En zodat je weet waar je op moet letten bij aanschaf van een product.

Actueel:

Cursus fytotherapie voor zorgprofessionals

Cursus fytotherapie voor zorgprofessionals

De cursus Fytotherapie voor zorgprofessionals wordt gegeven op 2, 3 en 24 juni en is bedoeld voor zorgprofessionals die met kruiden (willen) werken. Toepassing van kruidenmiddelen vraagt niet alleen kennis van de beschikbare planten. Ook van belang is kennis over: de kwaliteit van kruidenmiddelen op de markt de werkingsmechanismen effectiviteit van planten bij veelvoorkomende aandoeningen […]

9 mei 2023 | Lees verder »
cranberry bij blaasontsteking

Cranberry bij blaasontsteking: een review

Dat cranberry bij blaasontsteking of andere urineweginfecties kan helpen is inmiddels vrij bekend. Een systematische review en meta-analyse geeft inzicht in de onderzoeken naar de werkzaamheid van cranberry’s (Vaccinium macrocarpon). Maar liefst 150 miljoen mensen per jaar krijgen te maken met urineweginfecties. Vooral bij vrouwen komt dit soort infecties vaak voor: 20 tot 30% van […]

8 mei 2023 | Lees verder »
Natuurproducten bij maculadegeneratie

Natuurproducten bij maculadegeneratie

De oogarts Buitendijk (Erasmus UC) promoveerde in 2018 op een onderzoek naar risicofactoren voor ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie (AMD) [1]. Deze ziekte is voor een groot deel erfelijk bepaald, maar het verloop lijkt te kunnen worden beïnvloed door het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of -supplementen. Uit data van eerdere studies werd geconcludeerd dat er een risicovermindering van 20% […]

24 april 2023 | Lees verder »
WAT IS INFOFYTO?

Infofyto is een website van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF). Het is een onafhankelijke bron van informatie over de toepassing, veiligheid en het gebruik van geneeskrachtige plantaardige middelen.

De getoonde foto’s bij de verschillende planten zijn bedoeld ter illustratie. Het zijn niet altijd de gebruikte delen van de plant. Bij elke plant staat vermeld wat de gebruikte plantdelen zijn.

WIE IS DE NVF?

De NVF is een onafhankelijke wetenschappelijke vereniging. Leden van de NVF zijn artsen, dierenartsen, apothekers, wetenschappers, studenten, therapeuten, en telers en producenten van plantaardige middelen. De NVF bevordert het uitwisselen van kennis voor iedereen die geïnteresseerd is in de toepassing van geneeskrachtige plantaardige middelen. Ze doet dat in de vorm van informatie, onderwijs en onderzoek.

 

PERSOONLIJK ADVIES

Jouw situatie kan anders zijn dan de situaties zoals beschreven op deze site. Voor een persoonlijk advies over kun je contact opnemen met je huisarts en/of een fytotherapeut. Kijk hier voor een overzicht van behandelaars en specialisten op het gebied van fytotherapie. De NVF kan niet op individuele klachten ingaan en geeft geen productinformatie.

De informatie op infofyto.nl is niet bedoeld als vervanging voor contact of een afspraak met je huisarts of medisch specialist. De NVF is niet verantwoordelijk voor eventuele schade als gevolg van het gebruik van informatie op infofyto.nl.